ΦΥΣΗΞΕ ΦΩΣ

 

 

Επινοώντας μια αναμφισβήτητα ιδιάζουσα μέθοδο αναπνοής, την αγαπημένη του ποίηση, ο Άκης Μπούρας κατόρθωσε να αντιστέκεται σθεναρά στη δύσκολη επιβλητικότητα των σκληρών εκπλήξεων της ζωής τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

Διαυγής μυρωδιά που αγκάλιασες

τη διασπορά της γέννησης,

στον υμένα της επιφανειακής ενέργειας·

και πάνω που πρόλαβες για να χαθείς,

σαν αέρια ζάχαρη,

δεν είχε καλά μεσημεριάσει”.

 

Μιας ποίησης που σε στέλνει κατ΄ ευθείαν στα έγκατα της ψυχής. Έτσι που να δώσεις μία χαριστική «γροθιά» στο κατεστημένο σου «εγώ» και να υιοθετήσεις αυτόματα τη συλλογικότητα που παράγει την αρμονική συνύπαρξη ιδεών και ανθρώπων.

Γραφή σθεναρή, «ταξιδιάρικη», ποικιλομορφική, με εύστοχο χειρισμό των εννοιών και των λέξεων, προβάλλοντας παράλληλα και τη δέουσα επέκτασή τους. Σε διαφορετικά σημεία της ποίησης του, διακρίνεις την επαναστατική του διάθεση, εκφρασμένη με λυρικό παράπονο, να αποτυπώνει τον πλούσιο συναισθηματικό του κόσμο.

 

Του είπε η σκέψη ... «Μέριασε». Κι εκείνος ...

«Τι θες; Άνθρωπος είμαι ... θες να με κακιώσεις;

Γιοματάρης ... από τα νύχια ως την κορφή ...

Περιπέτειες ... σάρκες κι ουρανούς ...»

 

Αν μπορούσε κανείς να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη σε γεγονότα και πρόσωπα, θα σημείωνε ότι η νεότερη ελληνική ποίηση έχει να αναδείξει αξιοπρόσεκτους νέους δημιουργούς, ανάμεσα στους οποίους θα μπορούσε επάξια να σταθεί ο Άκης Μπούρας.

 

Τζένη Λιάππα

Λογοτέχνης - Εκδότρια

Last modified onThursday, 10 March 2016 10:10

5°C

Σιάτιστα

Light Rain

Humidity: 87%

Wind: 25.75 km/h

  • 24 Mar 2016 9°C 3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -2°C