Δανεισμός

Στη Δ.Κ.Ι.Β. Σιάτιστας λειτουργεί δανειστικό τμήμα, παρέχοντας το δικαίωμα του δανεισμού σε όλα τα μέλη της. Για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να εγγραφεί και να αποκτήσει κάρτα μέλους. Δανείζεται όλο το υλικό της Βιβλιοθήκης εκτός από τα πληροφοριακά και το υλικό της ειδικής κλειστής συλλογής (παλαιά και σπάνια βιβλία, χάρτες), και το ηλεκτρονικό υλικό.

Λέσχη Ανάγνωσης

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δ.Κ.Ι.Β.Σ. δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Η ομάδα συναντιέται και συζητά για ένα συγκεκριμένο βιβλίο που προέρχεται κυρίως από την Ελληνική αλλά και την ξένη λογοτεχνία και του οποίου η επιλογή γίνεται, κατόπιν συνεννόησης και συζήτησης, από τα μέλη της Λέσχης.

Παιδικό Τμήμα

Το παιδικό τμήμα της Δ.Κ.Ι.Β.Σ. περιλαμβάνει βιβλία προσχολικής ηλικίας, βιβλία για παιδιά μέχρι 12 ετών και βιβλία για εφήβους. Πέρα από τον δανεισμό βιβλίων, οι μαθητές μπορούν να απασχοληθούν με επιτραπέζια παιχνίδια και ζωγραφική.

Η/Υ για ΑΜΕΑ

Κινητή Βιβλιοθήκη

Η Δ.Κ.Ι.Β. Σιάτιστας διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό για χρήση τους από άτομα με αναπηρία, (αποκτήθηκε το Μάρτιο του 2008 από υλοποίηση του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας»).

Συγκεκριμένα :

  • Ένας Η/Υ για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα ειδικής κατασκευής για άτομα με κινητικά προβλήματα

  • Ένας Η/Υ για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη προέκυψε από την ένταξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας, με την Απόφαση του ΥΠΕΠΘ 6937/2-7-2002, στην πράξη του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) στο μέτρο 2.1 με τίτλο «Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με συγχρηματοδότηση του έργου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 75%και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 25%.

Οι υπάλληλοι της κινητής Βιβλιοθήκης διακινούν με προκαθορισμένο πρόγραμμα το υλικό της βιβλιοθήκης (βιβλία και λοιπό εκπαιδευτικό υλικό) σε όλα τα δανειστικά κέντρα, 74 σημεία σε όλο το νομό Κοζάνης, με προτεραιότητα στα δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία A’ & Β’ Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού. Δυστυχώς το πρόγραμμα σταμάτησε το 2008 .

Λέσχη Ανάγνωσης

Κινηματογραφική Αίθουσα​

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δ.Κ.Ι.Β.Σ. δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Η ομάδα συναντιέται και συζητά για ένα συγκεκριμένο βιβλίο που προέρχεται κυρίως από την Ελληνική αλλά και την ξένη λογοτεχνία και του οποίου η επιλογή γίνεται, κατόπιν συνεννόησης και συζήτησης, από τα μέλη της Λέσχης.

Σε μικρή διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται κινηματογραφικές προβολές για παιδιά και ενηλίκους.

Δράσεις – Συμμετοχές

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Από το 2012 η Δ.Κ.Ι.Β.Σ συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από το 2015 σε προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Πραγματοποιούνται δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και κυρίως από την εθελοντική συμμετοχή εμψυχωτών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται διάφορα Εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δράσεις για παιδιά, επισκέψεις σχολείων, ξεναγήσεις για σχολεία αλλά και ενήλικες.

Εκδηλώσεις τιμής για σημαντικούς ανθρώπους, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα.